Avbryt
Börja följ

Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om IF Hallby HK

Följ

IF Hallby Handboll

Följ oss för uppdateringar
Följ

Vi använder cookies för att ge dig bästa upplevelsen. Läs vår cookiepolicy här. Genom att fortsätta använda tjänsten godkänner du denna.

Okej
IF Hallby HK
Välj lag

Kontaktinformation

Namn IF Hallby HK
Adress Kungsgatan 5 B
Postadress 55331 Jönköping
Telefon 072-0888988
E-post info@hallbyhandboll.se
Orgnr 826002-1343
Kontonr 198-3428
A-lag Herrar

Om IF Hallby HK

IF Hallby idrottsförening bildades 1929 vid ett möte i Stadsparken. Namnet Hallby kommer från Hall som togs från Dunkehalla och By från Bymarken. Föreningens första klubblokal var Moster Perssons stuga. Platsen där stugan låg finns idag utmärkt vid Dunkehallaleden. Till att börja med var idrotterna fotboll, friidrott, skidor och skridsko som gällde. Skridsko las så småningom ned och ersattes med handboll (1933) och orientering (1934).

2001 ombildades IF Hallby till en idrottsallians med tre klubbar som har var sin styrelse och förvaltning:
- IF Hallby Handboll, i Idrottshuset
- IF Hallby Fotboll, på Skandiamäklarnas IP
- IF Hallby SOK (Skidor-Cykel-Orientering), i Hallbystugan

Hallbyklubbarna bedriver idag en omfattande verksamhet med barn-, ungdoms- och elitverksamhet. Ideella ledare driver en verksamhet som engagerar tusentals aktiva. IF Hallbys mål är att erbjuda så många som möjligt att kunna utöva idrott på olika nivåer.

Några återkommande Hallby-arrangemang är:
- IF Hallby Handboll: Hallbybollen
- IF Hallby Fotboll: Fotbollsskola
- IF Hallby SOK: Rallarloppen

Hallbyklubbarna samarbetar i Hallbyalliansen för att stärka IF Hallbys varumärke. Klubbarna arbetar också tillsammans med sponsorer och Jönköpings kommun för att utveckla föreningarnas anläggningar till gagn för idrott och hälsa i kommunen.

Intressanta fakta om IF Hallby Handboll:

Herrlaget hade sina största framgångar på 60-talet då man spelade i dåvarande Allsvenskan (numera Handbollsligan) med en andraplats debutsäsongen 1962/63 som bästa placering. Efter att man åkte ur högsta serien har man gjort ett antal försök att återvända utan att lyckas, säsongen 2018/2019 lyckades herrarna äntligen ta sig tillbaka efter seger i kvalet mot HIF Karlskrona med 3-2 i matcher. Herrlaget spelar säsongen 2019/2020 i Handbollsligan.

Säsongen 2019/2020 var herrlaget tillbaka i Handbollsligan. Herrlaget var på förhand nederlagstippat och skulle slåss med HK Varberg om att hänga kvar i Handbollsligan. Det började tungt med uddamålsförluster blandat med större förluster och efter 12 omgångar hade laget tagit 4 poäng. Det såg ut att gå mot en tung säsong. Laget ville dock annat. När november var slut kom den viktigaste månaden på hela säsongen, Hallby hade många matcher men framförallt väldigt viktiga matcher. Det började med vändningen mot Eskilstuna GUIF, men framförallt 2 segrar mot just HK Varberg. Det pratades under hela säsongen att alla lag behöver slå ett topplag för att få med sig några extrapoäng, den segern kom mot Ystads IF i mitten av februari. Efter den matchen släppte allt och Hallby efter säsongen nämndes Hallby som ett av vårsäsongens hetaste lag, det blev segrar mot Önnereds HK, IFK Kristianstad, Helsingborg och HK Malmö. Det slutade med att herrlaget samlade ihop 25 poäng och hela 9 poängs försprång ner till kvalplatsen. I herrlaget hamnade Olle Ek på topplistan när han kom på tredjeplats i assistligan.

Damlaget har vid två tillfällen varit uppe i dåvarande elitserien (numera SHE) säsongerna 2002/2003 och 2005/2006. Damlaget avancerade under säsongen 2018/2019 från division 1 och spelar säsongen 2019/2020 i Allsvenskan.

Säsongen 2019/2020 gjorde damlaget en fantastisk säsong. De var nykomlingarna och precis som herrarna var förväntningarna låga på Hallby men dom visade ingen respekt och körde gasen i botten från första början. De visade tidigt att dom skulle tillhöra toppen. Hela laget tog ansvar och bidrog i allra största grad, ännu mera imponerande med tanke på de skador som drabbat laget under säsongen på Frida Högrell, Hanna Tolstrup och Ellen Mattsson. När halva säsongen var spelad ledde Hallby tabellen. Hallby lyckades under säsongen låna in Emma Wahlström och Isa Franzén från Skövde HF som snabbt kom in i gruppen och bidrog. När säsongen gick mot sitt slut blev det några poängtapp som gjorde att direktplatsen till SHE gled ur händerna. Efter en nervös avslutning av serien lyckades damlaget nå kvalplatsen till SHE när man hemmaslog Hellton i en helt avgörande match med 32-24. En otroligt imponerande insats att damlaget. Elin Johansson hamnade i topplistan och kom på tredjeplats i skytteligan av Allsvenskan.

Inför säsongen 2021/2022 spelade herrlaget återigen i Handbollsligan och gjorde en bra säsong med en ingemansplats. Det stora utropstecknet 2021/2022 är att damlaget gör en fantastisk säsong och går rakt upp till SHE. Det innebär att Hallby Handboll inför säsongen 2022/2023 har både dam- och herrlaget i Sveriges högsta serie.